این گزارش از سخنرانی محمد شفیعیزاده، رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان دزفول، در مراسم پیش از خطبههای نماز جمعه دزفول در حسینیه ثارالله است که در آن به موارد مختلفی پیرامون اهمیت حفاظت از منابع طبیعی و اقدامات انجامشده در این زمینه پرداخته است. شفیعیزاده در ابتدای سخنان خود، هفته درختکاری را به مردم تبریک گفت و از اجرای طرح “آرای سبز به حبس” در همکاری با مجموعه قضایی دزفول به عنوان اقدامی قابل تقدیر یاد کرد. این طرح که با هدف حفظ اراضی ملی و جلوگیری از تصرفات غیرقانونی اجرا شد، از نظر شفیعیزاده اقدامی مؤثر در جهت حفاظت از منابع طبیعی به شمار میرود.
وی همچنین به وسعت شهرستان دزفول اشاره کرد و گفت که این شهرستان بیش از ۴۷۵ هزار هکتار وسعت دارد که در حدود ۱۲۰ تا ۱۳۰ هزار هکتار آن شامل زیرساختهای صنعتی، راه، اراضی مستعد کشاورزی و باغات است و بخش بزرگی از این مساحت (حدود ۳۵۰ هزار هکتار) را اراضی ملی تشکیل میدهد که تحت نظر منابع طبیعی قرار دارند.
شفیعیزاده با اشاره به ویژگیهای طبیعی دزفول و جنگلهای زاگرسی آن، تأکید کرد که این شهرستان با داشتن ۲۳۵ هزار هکتار جنگل زاگرسی و ۵ هزار هکتار بیشهزار و جنگلهای نیمه گرمسیری، بیشترین وسعت جنگلها را در استان خوزستان به خود اختصاص داده که این جنگلها از منابع طبیعی ارزشمندی هستند. به گفته وی، این جنگلها نه تنها نعمت بزرگی برای شهرستان هستند، بلکه در حفظ امنیت زیستی کشور نیز نقش مهمی دارند.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری دزفول با تأکید بر نقش نیروهای منابع طبیعی به عنوان “سربازان حفاظت از امنیت زیستی کشور”، یادآور شد که این نیروها جان خود را فدای حفاظت از اراضی ملی کردهاند تا هیچ وجب از اراضی ملی از دست نرود. شفیعیزاده منابع طبیعی را بستر حفاظت از آبخوانها، کنترل سیلابها و ارائه خدمات اقتصادی میلیاردی دانست و افزود که ارزش اقتصادی جنگلهای زاگرس دو برابر بودجه وزارت نیرو و جهاد کشاورزی است.
وی در ادامه به اقدامات انجامشده در سال گذشته اشاره کرد و گفت که بیش از ۳۰ درصد پوشش حفاظتی در عرصههای منابع طبیعی افزایش یافته و حدود ۶۰۰ هزار متر مربع از اراضی ملی که به تصرف غیرقانونی درآمده بود، بازپس گرفته شده و به چرخه تولید و اقتصاد شهرستان بازگشته است. در این راستا، ۲۶ پرونده قضائی تشکیل شده که در حال پیگیری هستند.
شفیعیزاده به افزایش پروندههای قضائی مرتبط با تصرف اراضی نیز اشاره کرد و افزود که در سطح شهرستان بیش از ۱۵۰ پرونده قضائی در این زمینه تنظیم شده که در حال پیگیری است. همچنین او از کشت حدود چهار تن گیاه دارویی و ۴۶ تن چوبآلات قاچاق توسط یگان حفاظت منابع طبیعی در سال گذشته خبر داد.
رئیس اداره منابع طبیعی دزفول همچنین از آغاز بیش از ۱۲۰۰ هکتار طرح حفاظت و بهرهبرداری در سال گذشته خبر داد که به گفته وی، این طرحها زمینه اشتغالزایی در شهرستان را فراهم کرده است. در خصوص طرحهای دیگر، وی به اجرای برنامههای رفع تداخلات اراضی نیز اشاره کرد و گفت که از سال ۹۴ تا سال گذشته، تنها ۳ هزار هکتار از اراضی رفع تداخل شده بود، اما در یک سال گذشته و با همکاری جهاد کشاورزی و صنعت و معدن، ۹۶ هزار هکتار از اراضی دزفول رفع تداخل شده است که این اراضی در آینده به تصویب مالکیت خواهند رسید و بیش از ۲ هزار کشاورز از مزایای آن بهرهمند خواهند شد.
شفیعیزاده همچنین از کشت و توزیع ۲۸ هزار اصله نهال در سال گذشته و کشت ۱۵۰ هزار نهال دیگر در همان سال خبر داد و گفت که در سال جاری، ۱۳۰ هزار اصله نهال رایگان توزیع شده است و پیشبینی میشود که بیش از ۱۰۰ هزار اصله نهال دیگر نیز در آینده توزیع شود.
در پایان، رئیس اداره منابع طبیعی دزفول از ساخت یک ساختمان حفاظتی جدید با اعتباری بالغ بر ۲۵ میلیارد ریال خبر داد که به زودی به بهرهبرداری خواهد رسید. همچنین وی به بند آبخیزداری دیونی اشاره کرد که پس از سالها مشکل، با همکاری فرماندار و نماینده تأمین اعتبار شده و به مرحله اجرا و احیا رسیده است.
شفیعیزاده در مجموع تأکید کرد که منابع طبیعی دزفول به عنوان یکی از منابع ارزشمند طبیعی کشور، باید با دقت و مراقبت بیشتری حفاظت شود تا ضمن حفظ محیط زیست، زمینه توسعه پایدار اقتصادی و اجتماعی منطقه نیز فراهم گردد.