اگر فکر میکنید استان خوزستان فقط گرما و بیابان دارد . وقت آن رسیده که نظرتان را عوض کنید! امروز با من همراه شوید تا سفری داشته باشیم به قلب طبیعت خوزستان، جایی که صدای پرندگان، انعکاس آسمان در آب و جزیرههایی با درختان خودرو، شما را شگفتزده خواهند کرد. مقصد ما: دریاچه شهیون یا همان دریاچه سد دز.
دریاچهای که با دست انسان شکل گرفت، اما دل طبیعت را ربود
دریاچه شهیون حدود ۵۰ سال پیش با ساخت سد دز شکل گرفت . و حالا به یکی از زیباترین دریاچههای مصنوعی ایران تبدیل شده. این دریاچه با طولی حدود ۶۵ کیلومتر، در دل کوههای زاگرس و در شمال غربی شهر دزفول جا خوش کرده. نزدیکترین روستا به دریاچه، پامنار است؛ روستایی که خودش هم برای گشتوگذار کم از دریاچه ندارد!

دریاچه سد دز، یکی از بزرگترین دریاچههای مصنوعی کشور است که طول آن به حدود ۶۵ کیلومتر میرسد و در مواقع پرآبی، مساحتی نزدیک به ۶ هزار هکتار را پوشش میدهد . آب این دریاچه از دو رودخانهی اصلی سزار و بختیاری تأمین میشود که از ارتفاعات اراک و الیگودرز سرچشمه میگیرند. درون این دریاچه، چندین جزیره کوچک و بزرگ قرار دارند که با پوشش گیاهی متنوع مانند درختان کنار، بادام کوهی، بید و کلخنگ، چشماندازی رویایی به منطقه دادهاند. بزرگترین جزیره دریاچه، بیش از ۶۰ هزار متر مربع وسعت دارد.
چطور به دریاچه شهیون برسیم؟
برای دیدن این جاذبه خاص، باید ابتدا خودتان را به شهر دزفول در شمال استان خوزستان برسانید. از آنجا، یک جاده آسفالته به طول حدود ۷۵ کیلومتر شما را به منطقه شهیون میرساند. پس از رسیدن به روستای پامنار، مسیر فرعی آسفالته تا پای دریاچه وجود دارد.
اگر اهل پیادهروی هستید، پیشنهاد میکنم حدود یک ساعت مسیر را پیاده طی کنید. نهتنها خسته نمیشوید، بلکه با مناظری روبهرو میشوید که ارزش هر قدمش را دارد . از درختان نخل و چشمههای جوشان گرفته تا نمایی تماشایی از دریاچه.
طبیعت و زمینشناسی منحصربهفرد منطقه
دریاچه شهیون در منطقهای قرارگرفته که بخشی از رشتهکوه زاگرس بهشمار میرود. از جنوب تا روستای بیشهبزان، سنگهای کنگلومرا، تپهماهورها، صخرههای ماسهای و درههای زیبا گسترده شدهاند. در شمال منطقه نیز سازند آغاجاری با ترکیبی از مارنهای سرخ و لایههای سیلتی دیده میشود . وجود چشمهها، درههای آبرفتی و کوهپایههای سرسبز، جلوهای تماشایی به این منطقه بخشیده است.
چه چیزهایی در انتظارمان است؟
طبیعت چشمنواز
دریاچه شهیون فقط یک پهنه آبی نیست. جزیرههایی با درختان کنار و بادام کوهی روی سطح آن شناورند و انعکاس کوههای اطراف در آب آرام آن، منظرهای میسازد که فراموشتان نمیشود.

ماهی سردآبی در دل گرمای جنوب!
شاید عجیب بهنظر برسد، اما در این دریاچه ماهی قزلآلای رنگینکمان زندگی میکند. دلیلش؟ چشمههای زیرزمینی و جریانهای خنک که باعثشده دمای آب در بعضی نقاط پایین بماند.
تفریح در دل دریاچه
اگر به تفریحهای آبی علاقه دارید، شهیون گزینهای عالی است. از قایقسواری گرفته تا گردش در جزیرهها، تجربههایی در انتظارتاناست که کمتر جایی پیدا میشود. البته ماهیگیری هم ممکن است، اما فقط با مجوز قانونی و خارج از فصل زادآوری.
فقط یادتان باشد: شنا کردن در دریاچه بههیچوجه توصیه نمیشود، چون جریانهای قدرتمند نزدیک سد میتوانند خطرناک باشند.
اقامت در کنار دریاچه
اگر دوست دارید شب را هم در کنار این دریاچه زیبا سپری کنید، چند گزینه دارید:
- اقامت در روستای پامنار: خانههای روستایی با منظرهای رو به دریاچه و حالوهوای محلی
- ویلاهای کنار سد: ویلاهایی که با هماهنگی از طریق اداره آب و برق قابل اجاره هستند
- چادر زدن کنار دریاچه: برای عاشقان طبیعت و ماجراجویی
چه زمانی سفر کنیم؟
استان خوزستان آبوهوای گرم دارد؛ پس بهترین زمان سفر به شهیون ، اواخر زمستان تا اوایل بهار است. در این فصلها هوا خنک، طبیعت سرسبز و دریاچه در زیباترین حالت خود قرار دارد.
کلام پایانی
شهیون فقط یک دریاچه نیست؛ ترکیبی است از آرامش، هیجان، زیبایی و شگفتی. اگر دنبال مقصدی متفاوت، دور از شلوغی شهر و در دل طبیعت بکر هستید، دریاچه شهیون دزفول میتواند همانجایی باشد که باید کشفش کنید.پس کولهپشتیتان را ببندید، دوربینتان را بردارید و دل به مسیر بدهید… شهیون منتظر شماست.
دیگر مطالب :
روستای پامنار ، بهشتی در جنوب غربی ایران
قله هفت تنان دزفول
آشنایی با آب و هوای دزفول
دژ محمد علی بختیاری دزفول
آشنایی با کت های دزفول