دزفول, گردشگری دزفول

آرامگاه یعقوب لیث صفاری کجاست ؟

آرامگاه یعقوب لیث صفاری

آرامگاه یعقوب لیث صفاری کجاست ؟

یکی از شهرهای کهن و دیدنی سرزمین عزیزمان، دزفول است. این شهر همچنین مهمترین جاذبههای گردشگری ایران را در خود جای داده است که باعث شده هر ساله مقصد گردشگران بسیاری از سراسر مناطق دنیا باشد. در نزدیکی این شهر، شهر باستانی جندی شاپور قرار گرفته است. این شهر باستانی روزگاری جزو پر رونق ترین شهرهای ایرانی بوده و بیمارستان و حتی دانشکده در آن وجود داشته است.

اگر از این شهر باستانی دیدن کرده باشید. ارامگاهی گنبدی مانند در نزدیکی این شهر واقع شده است که ارامگاه یکی از سرداران بزرگ ایرانی و یکی از قهرمانان نام آور روزگار خود، یعقوب لیث صفاری، بوده است. این بنا در دوران سلجوقیان ساخته شد و بنای یادبود فردی است که اگر نبود، بی شک امروز زبان فارسی نیز وجود نداشت. دعوت میکنیم تا دراین مقاله از مجله گردشگری آوانو با ما همراه باشید تا با آرامگاه یعقوب لیث صفاری، یکی از بزرگترین قهرمانان فراموش شده تاریخ ایران بیشتر آشنا شویم.

معرفی آرامگاه یعقوب لیث صفاری

آرامگاه یعقوب لیث صفاری، از جمله بناهای دیدنی دزفول به شمار می آید که در فاصله چند کیلومتری از شهرستان دزفول واقع شده است. آرامگاه یعقوب لیث صفاری از جمله بناهای ارزشمند ملی ایرانی است که در فهرست بناها و آثار ملی ایرانی نیز به ثبت رسیده است. از طرفی وجود گورستانی با سنگهای قبر قدیمی، گواهی است بر قدمت بالای این بنا.

بنای آجری آرامگاه یعقوب لیث صفاری
بنای آجری آرامگاه یعقوب لیث صفاری

نمای بیرونی آرامگاه یعقوب لیث صفاری، در عین سادگی، دارای حالتی مخروطی شکل و دندانه دار است که امروزه به یکی از زیباترین بناهای قیمی در خوزستان به شمار می آید. این بنا، ارامگاه مردی است که با رسمی کردن زبان فارسی، آن را از فراموشی نجات داد.

آرامگاه یعقوب لیث صفاری کجاست؟

این بنا در شمال شرق روستای شاه آباد در 10 کیلومتری جاده دزفول به شوشتر بنا شده است. درواقع مکان قرارگیری این بنا در یکی از مهمترین مناطق تاریخ ایران یعنی خرابه های جندی شاپور است.

معماری آرامگاه یعقوب لیث صفاری

این ارامگاه دارای یک درگاه ورودی، اتاق انتظار، محوطه شبانه در مسجد و یک مقبره است. در قسمت ورودی این مقبره نیز ستونهای باستانی به کار رفته است که در همگی آنها از آجرهای ضخیم استفاده شده است. منطقه شبانه نیز حالتی مستطیلی شکل داشته و درست روبه روی در ورودی مقبره قرار گرفته است.  سقف این بنا به سبک رومی معماری شده است و بالای درب ورودی آن نیز گچکاری دوره ایلخانیان به چشم میخورد.

گنبد آرامگاه یعقوب لیث صفاری
گنبد آرامگاه یعقوب لیث صفاری

جنس اصلی این بنا از سنگ بوده و یک گنبد مخروطی شکل به شکل دندانه ای شکل برای این بنا طراحی و ساخته شده است. جنس بدنه ایت گنبد از خاک، خشت خام و ملات است. قدمت بالای این بنا باعث شده تا بارها و بارها در طول دوره های مختلف مورد مرمت قرار گیرد. متاسفانه در یکی از مرمت هایی که انجام شده، به دلیل اشتباه پیمانکار پروژه، ضلع جنوبی این پروزه تخریب شد. هرچند که مرمت و بازسازی هایی برای قسمت جنوبی انجام شد اما این موضوع باعث شد تا جنبه تاریخی این بنا از بین برود.

بهترین زمان برای بازدید از آرامگاه یعقوب لیث صفاری

این مقبره تاریخی ، در خوزستان و شهرستان دزفول قرار گرفته است. متاسفانه آب و هوای گرم و شرجی شهرستان دزفول در فصل تابستان و بهار ، اجازه تفریح و بازدید به گردشگران نمیدهد. اما با رسیدن فصل زمستان و پاییز و خنک شدن هوا، میتوانید از این مکان تاریخی و زیبا دیدن کنید. همچنین ماه های اول بهار و تعطیلات عید نیز زمان بسیار مناسبی برای بازدید از این مکان است.

توجه داشته باشید که بازدید از این مکان رایگان بوده و میتوانید با یک تا دو ساعت رانندگی به خارج شهر، از این مکان دیدن کنید.

تاریخچه آرامگاه یعقوب لیث صفاری

به گفته مورخان و افراد محلی و بررسی های تاریخی، قدمت و تاریخچه این بنا به دوران سلجوقیان میرسد. همچنین مرمتهایی که تاکنون بر روی این بنا انجام شده است، نشان میدهد که این بنا در دوران سلجوقیان ساخته شده است و از آن مزان تاکنون مرمتهایی برای آن صورت گرفته است.

مجسمه یعقوب لیث سفاری در دزفول
مجسمه یعقوب لیث صفاری در دزفول

یعقوب لیث صفاری کیست

یعقوب لیث صفاری، پسر مردی مسگر از سیستان بود که به دلیل شغل رویگری که پدرش داشت، به صفار معروف شد. او به دلیل رشادتها و دلاوریهای بسیاری که داشت، فرماندهی عده ای از افراد را به دست گرفت و به جنگ با خوارج پرداخت و توانست محبوبیت بالایی برای خود در بین مردم به وجود بیاورد. محل حکومت یعقوب لیث در شهر زرنگ، افغانستان امروزی بود.

یعقوب لیث، از مخالفان بزرگ حکومت بنی عباس بود و از زمان روی کار آمدن این حکومت در ایران، به مخالفت علنی با آنها پرداخت.

برخی از مورخان معتقدند که حیات یعقوب لیث صفاری، تا دوره ساسانی طول میکشد. او بعد از فتح کرمان، نیشابور، خراسان و سرنگون کردن حکومت طاهریان، قصد براندازی حکومت بنی عباس را داشت و به خوزستان لشکرکشی کرد. اما متاسفانه در جنگ با خلیفه شکست خورد و از ناحیه گلو زخمی شد. یعقوب لیث قصد عقب نشینی بع شوش و احیای دوباره لشکر خود را داشت که متاسفانه در میانه راه در جندی شاپور (دزفول کنونی) بیمار شد و در همانجا فوت کرد و به خاک سپرده باشد.

کلام پایانی

در این مقاله نگاهی کوتاه داشتیم به سرگذشت یکی از فرماندهان غیور و شجاع ایرانی و مکان دفن او. ارامگاه یعقوب لیث صفاری، امروزه به دلیل قدمت بالا یکی از جاذبه های گردشگری و دیدنی شهرستان دزفول است  که هرساله گردشگران بسیاری از این مکان دیدن میکنند.

اگر قصد سفر به شهرستان دزفول را دارید، پیشنهاد میکنیم که حتما بازدید از این مکان باستانی و قدیمی را نیز در برنامه گردشگری خود جای دهید.

اگر تاکنون تجربه بازدید از این آرامگاه تاریخی و باستانی را داشته اید، حتما تجربه خود را با ما به اشتراک بگذارید.

سوالات پایانی

آرامگاه یعقوب لیث صفاری کجاست؟

این آرامگاه در شمال شرقی روستای شاه آباد در 10 کیلومتری جاده دزفول شوشتر واقع شده است.

یعقوب لیث صفاری کیست؟

یعقوب لیث صفاری، جزو اولین پادشاهان ایرانی است که زبان فارسی را به عنوان زبان رسمی کشور ایران به رسمیت شناخت.

آیا آرامگاه یعقوب لیث صفاری به ثبت جهانی رسیده است؟

بله این آرامگاه در فهرست آثار ملی ایرانی به ثبت جهانی رسیده است.

امتیاز ما
برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 0 میانگین: 0]
یکی از شهرهای کهن و دیدنی سرزمین عزیزمان، دزفول است. این شهر همچنین مهمترین جاذبههای گردشگری ایران را در خود جای داده است که باعث شده هر ساله مقصد گردشگران بسیاری از سراسر مناطق دنیا باشد. در نزدیکی این شهر، شهر باستانی جندی شاپور قرار گرفته است. این شهر باستانی روزگاری جزو پر رونق ترین شهرهای ایرانی بوده و بیمارستان و حتی دانشکده در آن وجود داشته است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای دیدن محصولات که دنبال آن هستید تایپ کنید.
خانه
وبلاگ
منو